RIGHTSCITIES

Projectbezoeken en groepsgesprekken in Utrecht

Van 2024 tot 2026 werkt de Utrechtse Mensenrechtencoalitie aan een nieuwe aanpak om de lokale mensenrechtensituatie in steden als Utrecht te onderzoeken. Hiermee willen we aandachtspunten en prestaties op het gebied van mensenrechten in de stad zichtbaar maken, en zoeken we naar antwoorden op vragen zoals:

  • Welke belangrijke plekken in Utrecht zijn verbonden met mensenrechten?
  • Is er genoeg aandacht voor mensenrechtenschendingen in onze stad?
  • Welke mensenrechten zijn het meest belangrijk voor inwoners van Utrecht?
  • Hoe kan de Utrechtse Mensenrechtencoalitie bijdragen aan het versterken van mensenrechten voor alle inwoners?

Om antwoorden te vinden gaat onderzoeker Sara Miellet in 2024 op bezoek langs 30 organisaties en initiatieven van de Utrechtse Mensenrechtencoalitie. Deze organisaties zetten zich in voor verschillende mensenrechten, zoals toegang tot basisvoorzieningen (zoals voedsel en water), eerlijk werk, zorg, politieke deelname, gelijkheid, inclusie, en bescherming van het milieu en andere mensenrechten wereldwijd. In 2025 organiseert de Utrechtse Mensenrechtencoalitie groepsgesprekken om de uitkomsten van de projectbezoeken te bespreken en indicatoren te ontwikkelen die vertellen hoe Utrecht het doet op het gebied van mensenrechten.

Achtergrondinformatie

Van 2024-2026 is de Gemeente Utrecht deelnemer aan project RIGHTSCITIES. RIGHTSCITIES is een initiatief van de Europese Unie onder het programma Burgers, Gelijkheid, Rechten en Waarden (CERV). Het doel is om steden te helpen bij het toepassen van mensenrechten op lokaal niveau, zoals vastgelegd in internationale en Europese verdragen, waaronder het EU-Handvest van de Grondrechten.

Binnen het RIGHTSCITIES-project krijgen Utrecht en vier andere Europese steden ondersteuning in de vorm van trainingen en monitoringsinstrumenten. Hiermee worden steden geholpen om beter inzicht te krijgen in het  naleven van mensenrechten, en het bewustzijn over mensenrechten onder belangrijke stakeholders te vergroten. Dit doen steden o.a. door samen met beleidsmakers, maatschappelijke partners en inwoners te onderzoeken hoe mensenrechten lokaal kunnen worden versterkt. Nieuwe methodes, trainingen, instrumenten én geleerde lessen worden onderling uitgewisseld en voor steden in Nederland en wereldwijd beschikbaar gemaakt.

Foto van de eerste Steering Committee in Lund, een van de partnersteden van RIGHTSCITIES.
Gemeente Utrecht tijdens eerste Steering Committee Meeting in Lund, Zweden

Contact

Vragen over project RIGHTSCITIES of het onderzoek kunnen worden gericht aan Hans Sakkers (h.sakkers@utrecht.nl), lokaal projectcoördinator RIGHTSCITIES.

terug naar boven