Stad van Mens en Recht

MAANDAG 2 SEPTEMBER 2024,
OM 16:00 UUR OPENING ACADEMISCH JAAR 2024 – 2025

Dit jaar staat de Opening van het Academisch Jaar in het teken van mensenrechten en de betekenis daarvan voor de universiteit en de stad Utrecht. Mensenrechten zijn de grondslag voor een democratie. Daarom is het juist in deze tijd van belang om hier in een goede sfeer en gezamenlijk met de stad bij stil te staan.

Tijdens de viering zal Anton Pijpers zijn openingsspeech houden over mensenrechten: over de rol van de universiteit en over onze samenwerking met de stad Utrecht.

Keynote speaker is de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma. Zij spreekt over hoe Utrecht, mensenrechtenstad, werkt aan een stad waarin iedereen meetelt.

Hoogleraar Antoine Buyse neemt ons vervolgens mee in de actualiteit van 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hij is hoogleraar rechten van de mens in multidisciplinair perspectief en directeur van het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM). Op het scherm en het podium komen studenten, wetenschappers en inwoners aan het woord over Utrecht: Stad van Mens en Recht. Lees meer over dit project op Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ✹ 75 jaar – Universiteit Utrecht (uu.nl/uvrm).

Daarnaast maakt Margot van der Starre de winnaars bekend van de studentenprijzen: de prijs voor de Beste Masterscriptie, de Vliegenthart Scriptieprijs en de prijs Maatschappelijke Impact. De genomineerden worden half juli bekend gemaakt.

Het jaarthema 2024 van de Universiteit Utrecht is democratie, een onderwerp in het hart van het Strategisch Thema Institutions for Open Societies. Gedurende het jaar zijn er diverse initiatieven rondom democratie en mensenrechten. Het project Utrecht: Stad van Mens en Recht is daar een voorbeeld van. Meer informatie op uu.nl/ios.

Een afsluitende beschouwing zal worden verzorgd door Henk Kummeling.

terug naar boven