Gemeente Utrecht stelt vervolg op Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen vast

Het nieuwe beleid is het vervolg op het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) van maart 2018. Met de nieuwe aanpak worden opdrachtgevers binnen de gemeente duidelijke voorwaarden meegegeven voor het inkopen, zodat deze voorwaarden vanaf het begin van elk project kunnen worden meegenomen.

Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen | gemeente Utrecht

5 thema’s

Het nieuwe beleid gaat uit van 5 thema’s die aansluiten op de doelen van de gemeente.

  1. Klimaat: we willen dat organisaties waarbij we inkopen maatregelen nemen tegen klimaatverandering. Denk aan minder CO2,de energietransitie versnellen en duurzaam vervoer.
  2. Circulaire economie: we willen in Utrecht in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat we afval en grondstoffen opnieuw gebruiken. Dit vragen we ook aan de organisaties waarbij we inkopen.
  3. Gezonde leefomgeving: we willen het milieu minder vervuilen en de leefomgeving verbeteren voor mensen, planten en dieren. Dat betekent schone lucht, water en grond, meer groen en ruimte om te sporten en te bewegen. Organisaties waarbij we inkopen werken hier aan mee.
  4. Sociale en gezonde stad: we willen dat alle Utrechters kunnen meedoen. En dat iedereen gezond is en vrij om zichzelf te zijn. Dat betekent werk voor iedereen, bestaanszekerheid en kleinere verschillen in gezondheid. Ook stimuleren we ondernemers die werken aan maatschappelijke doelen, de zogenaamde impactondernemers
  5. Ketenverantwoordelijkheid: veel van wat wij inkopen wordt gemaakt in landen waar mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu niet altijd beschermd zijn. En dit komt zeker ook voor in Nederland. Wij vragen organisaties waarbij we inkopen om te controleren en zorgen dat producten op eerlijke en schone manier worden gemaakt en vervoerd.

terug naar boven