De erkenning van het koloniale verleden centraal tijdens de Dies viering van de UvH

Naar aanleiding van het herdenkingsjaar voor het slavernij verleden en het boek Slavernij en de stad Utrecht van Nancy Jouwe (et al.) organiseerde de Universiteit voor Humanistiek tal van activiteiten waarin zij de eigen rol in de doorwerking van het slavernijverleden onderzoekt. Zo wordt de geschiedenis van het universiteitsgebouw belicht, zijn er daarover een expositie en een podcast gemaakt, en is er een speciaal ritueel ontwikkeld waarmee de medewerkers en studenten – maar ook omwonenden – uitgenodigd worden om een link te leggen tussen heden en verleden. Een impressie van de activiteiten vind je onder:

Opening expositie over koloniale verleden van Kromme Nieuwegracht 29

Ritueel Oma’s Koloniale Keuken

Podcast: Over kolonialisme in de muren van de UvH

Deze week konden er in het kader van de Dies (de UvH bestaat 35 jaar) 2 nieuwe activiteiten aan deze mooie lijst van initiatieven worden toegevoegd. In het kader van het eredoctoraat dat Sheila Sitalsing op 31 januari ontving, vond er op 1 februari een podiumdiscussie plaats over de omgang in Nederland met het slavernij verleden met Joandi Hartendorp en Nicole Immler.

Daarnaast vond na afloop van het podium gesprek de rituele afsluiting plaats van het ‘in de muren van de UvH’ project plaats door de opening van een symbolisch kast in de bibliotheek van de universiteit.

terug naar boven