De Goede Zaak… peilt de stemming

De democratie leeft!

In Duitsland gingen mensen massaal de straat op tegen de opkomst van extreemrechts. Sommige protesten werden zelfs gestaakt omdat de hoeveelheid mensen zo overweldigend was.

In Frankrijk gingen ook 75.000 mensen de straat op om tegen het nieuwe strenge migratiebeleid van Macron te demonstreren. Meer dan 200 organisaties sloegen de handen ineen en trokken aan de bel. Want dit beleid is niet centrumrechts. Het is beleid dat overgenomen is van extreemrechts en genormaliseerd wordt door de zittende macht, iets wat helaas ook Nederland niet onbekend is. 

Zo is de retoriek rondom vluchtelingen en transrechten flink naar rechts opgeschoven. Ondertussen lijken we in Nederland een uitzondering te zijn ten opzichte van andere Europese landen; hier eist zelfs de niet-PVV stemmer dat de partij in het kabinet komt, ook al hoeft dat niet. In Frankrijk en Duitsland laten mensen luid en duidelijk hun stem horen. Wij kunnen dat hier ook doen. We hoeven namelijk niet toe te kijken hoe onze mensenrechten worden verspeeld, alsof het een ordinair potje poker is. 

We peilen bij onze leden wat zij een sterke strategie vinden. Als wij de straat op zouden gaan tegen extreemrechts, met een brede groep aan organisaties en grassroots-groepen, zou jij dan meegaan? 

JA, IK ZOU MEE DE STRAAT OP GAAN!

De coalitie is nog niet gevormd. En dat geeft ons een kans om druk te zetten op de formerende partijen. Het helpt Wilders om te doen alsof het een gelopen race is, maar hij heeft in zijn eentje geen meerderheid. Hij kan alleen de macht krijgen, als (centrum)rechts hem dat geeft. Dat is waar wij een rol in spelen. Als wij ons massaal uitspreken tegen haat, dan maken we ruimte voor het alternatief. 

Duitsland en Frankrijk laten duidelijk zien dat de straat op gaan, de politiek aanspreken, maakt dat jij het narratief kunt bepalen. De media wordt nu gedwongen om over de gevolgen van het migratiebeleid te spreken en om te laten zien dat extreemrechts gedachtegoed helemaal niet normaal is. Dat wordt ook onze taak dit jaar. Dit jaar zullen we hard door moeten werken voor een solidair en rechtsstatelijk Nederland; het komt niet vanzelf. 

Met strijdbare groet,
Renske van DeGoedeZaak

terug naar boven