Vragen over Utrecht Mensenrechtenstad in de Gemeenteraad op 14 december 2023

Kijk terug op: Gemeente Utrecht (connectedviews.nl)

10 december is het internationale Mensenrechtendag. Dit jaar vierden we die dag bovendien dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens precies 75 jaar geleden is getekend. Een dag dus om niet zomaar voorbij te laten gaan. Zeker niet in Utrecht, Mensenrechtenstad. Er waren deze zondag dan ook allerlei mooie bijeenkomsten, waaronder de Queer City Walk en een bezoek aan plan Einstein.

Ook de fracties van GroenLinks, D66, PvdA en Student & Starter willen deze bijzondere dag niet ongemerkt voorbij laten gaan en hebben de volgende vragen over Utrecht Mensenrechtenstad:

1. Utrecht is als Mensenrechtenstad aangesloten bij het Human Rights Cities Network. Hoe wordt deze rol als Mensenrechtenstad op dit moment ingevuld?

2. We zien graag dat het college ‘Utrecht Mensenrechtenstad’ in haar communicatie en promotie nog meer uitdraagt. Ziet het college hier mogelijkheden voor? Bijvoorbeeld via Utrecht Marketing.

3. In hoeverre kan ‘Utrecht Mensenrechtenstad’ meer zichtbaar en onderdeel worden van gemeentelijke educatieve programma’s op het gebied van democratie en burgerschap?

4. Ziet het college mogelijkheden om in Utrecht, een vergelijkbaar model als Amsterdam met Amsterdammerschap 3, Utrechterschap te ontwikkelen en dit te koppelen aan Vreedzame stad en Utrecht Mensenrechtenstad?

Gesteld door:

· Maartje Vermeulen, GroenLinks

· Esma Kendir, Student & Starter

· Venita Dada-Anthonij, D66

· Ilse Raaijmakers, PvdA

terug naar boven