Gemeente Utrecht

WELDI

Om onze stad nog meer een waardige plek voor iedereen, waar mensenrechten een inspiratie zijn, te maken wil de gemeente nieuwe inclusieve plannen ontwikkelen voor de opvang en ondersteuning van migranten. Dit moet ervoor zorgen dat migranten meer toegang krijgen tot alles wat een stad te bieden heeft; en dat eventuele nieuwe voorzieningen ook de andere burgers ten goede komen.

Op dit onderwerp bundelen we binnen het Europese URBACT-project ‘WELDI’ onze krachten met 9 andere Europese steden, die eveneens mensenrechten centraal stellen in het verwelkomen van migranten. Het consortium bestaat uit Utrecht als coördinator, Seine-Saint-Denis (Frankrijk), Sosnowiec (Polen), Fundão (Portugal), Albacete (Spanje), Timişoara (Roemenië), Cluj-Napoca (Roemenië), Osijek (Kroatië), Lampedusa (Italië) en Luik (België).

Het WELDI-netwerk concentreert zich dus op de menselijke waardigheid en innovatie in het verwelkomen van nieuwkomers. Samen met migranten, burgers en lokale, nationale en internationale partners slaan steden de handen in één om te komen tot lokale actieplannen.

Samen delen we goede voorbeelden met specifieke aandacht voor thema’s als toegang tot werk, huisvesting, educatie en taal. Het doel is om van elkaar te leren, de relaties tussen betrokkenen en steden internationaal te versterken.

Het WELDI project wordt mede gefinancierd door URBACT, een fonds van de Europese Unie dat steden stimuleert om samen tot geïntegreerde oplossingen te komen voor gemeenschappelijke stedelijke uitdagingen.

Op de hoogte blijven?
Volg het project op LinkedIn of via de projectpagina op de URBACT website.

terug naar boven