10 December: Het Utrecht Programma

Beste mensenrechtenpartner,

Als Mensenrechtenstad werken we met elkaar hard aan een Utrecht dat inclusief is, en waarin iedereen zichzelf kan zijn en mee kan doen. Dit doen we al een aantal jaren in o.a. de mensenrechtencoalitie en met tal van andere partners in de stad. We willen dit de komende jaren versterken met de nieuwe inclusienota die recentelijk naar de gemeenteraad is gestuurd. Op zondag 10 december 2023 is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen door de Verenigde Naties. We nodigen je daarom graag uit voor de Dag van de Rechten van de Mens. Want mensenrechten zijn actueler dan ooit.

Hoe raken deze rechten aan het leven van Utrechters? En wat kun je zelf doen om bij te dragen aan de versterking van deze rechten?

We hebben samen met de Universiteit Utrecht en verschillende maatschappelijke partners een mooi programma samengesteld, met vier verschillende excursies in de stad en een afsluitend programma in de bibliotheek op de Neude.

PROGRAMMA ZONDAG 10 DECEMBER 2023

14.00-16.00: Mensenrechten door de stad heen

Verschillende plekken in de stad / klik hier voor de praktische informatie en om je in te schrijven!

Duik in de geschiedenis en het heden van mensenrechten in Utrecht en leer de verhalen en gezichten van mensenrechten in onze stad kennen.

  • Excursie 1: Queer City Walk

In de Queer City Walk komt de vaak verborgen geschiedenis van LHBTIQ+ tot leven. In de wandeling door de Utrechtse binnenstad neemt de gids u mee door drie eeuwen van onderdrukking en emancipatiestrijd. U ontdekt bijzondere gebeurtenissen en boeiende mensen.

  • Excursie 2: Bezoek Plan Einstein

Het motto van Plan Einstein is samen wonen, samen leren, samen werken. Op de locatie van Plan Einstein vinden activiteiten en cursussen plaats voor bewoners van het asielzoekerscentrum en de buurt. Het is een plek waar ontmoeting en ontwikkeling centraal staan. Op locatie wordt uitleg gegeven over het concept van Plan Einstein.

  • Excursie 3: Virtual reality van mensenhandel & uitbuiting

Mensenhandel is één van de meest grove schendingen van mensenrechten. Dagelijks vallen mensen – kinderen, jongeren en volwassenen – ten prooi aan seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting – ook in Utrecht. In deze activiteit ervaar je aan de hand van een virtual reality-bril hoe het is om slachtoffer te worden van uitbuiting en kun je in gesprek met professionals over dit thema, over de signalen van uitbuiting en wat je kunt doen als je het vermoedt.

  • Excursie 4: Sporen van slavernij in Utrecht (onder voorbehoud)

Deze wandeling ziet de stad als een archief en maakt zichtbaar wat de rol van de stad en vroegere bewoners was in de geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Tijdens de wandeling is er ruimte voor vragen en gesprek.

16.15-18.00: 75 jaar mensenrechten: wat brengen ze ons NU?

Bibliotheek Neude / schrijf je hier in!https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-rebo/rebo-mensenrecht-2023

Vanaf 16.15 uur ben je van harte welkom op het Mensenrechtenplein in de centrale hal van de bibliotheek op de Neude te Utrecht. Op deze plek kun je je laten inspireren door fotografie, film, kunst van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en door de vele maatschappelijke partners die zich inzetten voor de mensenrechten in de stad.

Vanaf 17.00 uur gaat onze Denker des Vaderlands, Marjan Slob in de Theaterzaal in gesprek met inwoners van de stad, docenten Hanneke van Eijken en Antoine Buyse, studenten en maatschappelijke partners, waaronder Linda Nooitmeer van NiNsee. We gaan in op de vraag, ‘Hoe draag jij bij aan de versterking van mensenrechten?’ Wat kun je zelf doen? Wat doet bijvoorbeeld de wetenschap, op welke manier inspireert kunst en hoe zet sport deze versterking in beweging?

Graag tot de 10e!

Linda Voortman,
Wethouder Diversiteit en Inclusie, gemeente Utrecht

mede namens

Elaine Mak,
Decaan, Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Universiteit Utrecht

terug naar boven