"Opeens zag ik onzekere mensen: nog een stap zetten, nog beter luisteren of lippen lezen, een lift pakken die zij nooit eerder hebben gezien. Een lift die nota bene om de hoek is van hun werkplek. "

Solgu

Andrea Naphegyi vertelt over haar belevenissen tijdens de Week van de Toegankelijkheid

Daar zit je of sta je dan. Met Sietse van Berkel, de Utrechtse Wereldkampioen Freestyle Flatland tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Hij was zijn pirouettes aan het draaien voor het Stadskantoor. Wij rolden naar buiten na de opening van onze foto-expositie Vrij rollen in Utrecht. Nooit eerder hoorde ik van zijn BMX-sport. Het was prachtig om te zien. Hij was ook vrij aan het rollen. Net als wij. Op wielen in alle soorten en maten.

Mensen van SOLGU zijn tijdens de Week van de Toegankelijkheid met ambtenaren die slaapmaskers en geluidswerende koptelefoons op hebben, ze staan voor het Stadskantoor van Utrecht, ze zijn op weg op de stad te verkennen met deze "opgelegde" beperking.
Ervaringstour met ambtenaren van Openbare Ruimte © Solgu.

Op maandag 7 oktober lanceerden wij samen met het Solgu en de Kerngroep Mensenrechtencoalitie de Week van de Toegankelijkheid in het Utrechtse Stadskantoor. De opening van de foto-expositie Vrij rollen in Utrecht gevolgd door het Mensenrechtencafé Drempels weg! Een avond waar ik blij van word als mensenrechtenactivist. Net zoals Sietse blij wordt van zijn onnavolgbare capriolen met zijn fiets. Iedereen kan tot eind oktober naar het Stadskantoor gaan om de 10 prachtige panelen vol foto’s en oneliners op de eerste verdieping te bewonderen. Wie weet raak je geïnspireerd om de toegankelijkheid van jouw omgeving te verbeteren.

Ervaringstour met ambtenaren Openbare Ruimte

De Week van Toegankelijkheid staat dit jaar in het teken van Lekker vrij! Doe wat je zelf wilt. Dat heb ik op dinsdagochtend gedaan. Een ervaringstour met ambtenaren van de Gemeente Utrecht. Zij mochten tussen een aantal beperkingen kiezen: visuele, auditieve of fysieke beperking. Om vervolgens hun omgeving met een blinddoek en stok, oordopjes of een rolstoel te ontdekken. Daar hoorde ook boodschappen doen bij. Een gevulde koek of een stroopwafel. De ambtenaren waren niet lekker vrij, het was kantoortijd, dus zij deden wat het Solgu wilde.

Het was voor mij bijzonder om vanuit mijn rolstoel de transformatie te volgen. Opeens zag ik onzekere mensen: nog een stap zetten, nog beter luisteren of lippen lezen, een lift pakken die zij nooit eerder hebben gezien. Een lift die nota bene om de hoek is van hun werkplek.

Verder lezen? Ga naar: http://www.solgu.nl/nieuws/lekker-vrij-doe-wat-je-zelf-wilt/

Beperking/toegankelijkheid Inclusie Samenleving

terug naar boven