Stichting Vredeseducatie

Deze groep wordt nog steeds gediscrimineerd door gemeentes in Nederland

Door: Annemarie Voortman

Opening van tentoonstelling over geschiedenis Roma en Sinti. Onderwerpen: discriminatie, discriminatie betekenis, discriminatie in Nederland, discriminatie voorbeelden, sinti taal.
Opening van de tentoonstelling

Er zijn groepen wiens mensenrechten er meer systematisch geschonden worden dan andere groepen. Eén van die groepen zijn de Sinti en Roma. Ook in Nederland komt die discriminatie voor, ondanks dat artikel 1 van onze Grondwet discriminatie verbiedt, net zoals artikel 1 van de mensenrechten. Nederland heeft in de geschiedenis een actief beleid gevoerd tegen de Roma en Sinti. De regering probeerde deze mensen zoveel mogelijk af te scheiden van de samenleving. Vaak stond er zelfs een hek om de plekken waar ze woonden. Hier werden ze diep ongelukkig van omdat ze van oudsher reizigers zijn. Vrijheid is belangrijk voor hen. Maar de overheid vond dat deze groep “opgevoed” moest worden. Bijkomend probleem was dat veel gemeentes geen plaats wilden bieden aan deze groep. In de Tweede Wereldoorlog zijn de Roma en Sinti, net zoals de joden, vervolgd door de nazi’s. Één van de beroemdste filmbeelden beroemdste filmbeelden uit die tijd, die lang symbool stond voor de Jodenvervolging in Nederland, was eigenlijk van een Sinti-meisje, Settela Steinbach. Vandaag de dag hebben veel gemeentes een “uitstervingsbeleid”, voor Roma en Sinti. Dit betekent dat als er een woonwagenplaats vrijkomt, deze plek niet opnieuw beschikbaar wordt gesteld voor een woonwagen. Ook tikte het College van de Rechten van de Mens (gevestigd in Utrecht) 10 gemeentes en 5 organisaties voor huisvesting op de vingers omdat ze Roma en Sinti discrimineerden.

Foto van Settela Steinbach, symbool van Jodenvervolging geworden, maar was eigenlijk een sinti-meisje. Onderwerpen: discriminatie, discriminatie betekenis, discriminatie in Nederland, discriminatie voorbeelden, sinti taal. Jodenvervolging nederland, jodenvervolging Tweede Wereldoorlog,
Settela Steinbach

Ondanks dat er wel gewerkt wordt om discriminatie van Roma en Sinti tegen te gaan, is er nog steeds een lange weg te gaan. Met dit in hun achterhoofd is er een tentoonstelling opgezet over de geschiedenis van deze groep. Stichting Vredeseducatie (ook gevestigd in Utrecht) heeft een handleiding voor docenten en begeleiders gemaakt die naar de tentoonstelling gaan. De samenstellers van de tentoonstelling hopen dat door meer te begrijpen van Sinti en Roma, ze ook minder gediscrimineerd zullen worden. Ben je dus docent en zoek je nog een goed en waardevol uitstapje met je leerlingen, ga dan vooral deze bijzondere voorstelling zien! Wil je naar de tentoonstelling, bezoek dan de site van Stichting O Lungo Drom . Wil je meer weten over Stichting Vredeseducatie (ze ontwikkelen didactische methodes op het gebied van burgerschap, democratie, diversiteit, conflicthantering en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in relatie tot het heden), klik dan op deze link.

Bron: Joop.nl, NRC en Stichting Vredeseducatie

Discriminatie Kwetsbare mensen Mensenrechten Samenleving

terug naar boven