Zouden we allemaal kleurenblind moeten zijn of zouden we juist wel de huidskleur van mensen moeten zien?

Huidskleur, kunst, centraal museum. Twee portretten van zwarte mensen in Oosterse kledij. Deze figuren waren eerst bijfiguren uit Nederlandse schilderijen, maar ze zijn nu juist centraal afgebeeld.

Joyce Vlaming heeft een prachtige tentoonstelling in het Centraal Museum van Utrecht, waarin ze portretten van zwarte ‘bijfiguren’ uit de Nederlandse kunst centraal heeft gesteld. Ze heeft ook onderzoek gedaan naar wie deze personen waren en vermeld dit bij de schilderijen om de personen hun geschiedenis een beetje terug te geven.

Maar waarom is het belangrijk om zo de nadruk te leggen op huidskleur? Is het niet veel beter om de huidskleur van mensen, uit het verleden of het heden, juist niet te zien? Lees deze column van Chanti van der Kust. Zij legt ons uit waarom haar juist de mogelijkheid tot discussie over de vervelende dagelijkse dingen die zij meemaakt wordt ontnomen door te ontkennen dat we haar huidskleur zien.

Kijk meteen even rond op de website waarop de column staat. De website is van een feministische kunstcollectief uit Amsterdam. Of bekijk welke organisaties zich in Utrecht bezighouden met discriminatie.

Door: Annemarie Voortman

Cultuur Discriminatie Diversiteit

terug naar boven