Vandaag, vrijdag 23 juni 2017, vindt de finale van het Kinderrechten Filmfestival plaats in Amsterdam. Kinderen uit groep 6, 7, en 8 van het basisonderwijs of de buitenschoolse opvang leren tijdens dit festival op spelende wijze over de rechten van het kind. Ze brengen Kinderrechten via een zelfgemaakte korte speelfilm onder de aandacht. Uit de 833 inzendingen zijn 12 films gekozen die in de landelijke finale staan. In Pathé Tuschinski in Amsterdam wordt uit deze films vandaag een winnaar gekozen door een vakjury.
Leerzaam
Tijdens het maken van de speelfilms werd online ondersteuning aangeboden: kinderen konden gebruik maken van een Mini Movie Maker app en kregen Digilessen over het Kinderrechtenverdrag. Het Kinderrechten Filmfestival is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas. Doel van het festival is het ontwikkelen van mediawijsheid en bewustwording van Kinderrechten onder de deelnemende basisschoolkinderen.
Première
De gekozen inzendingen kregen een remake van hun film, onder begeleiding van een filmcoach. Deze remake werd tijdens een premièreavond in Pathé Rembrandt Utrecht getoond aan een vakjury. De premièreavond vond plaats op 31 mei 2017 in Utrecht als kinderrechtenhoofdstad en werd geopend door wethouder Victor Everhardt. De winnaars van de premièreavond zijn door naar de landelijke finale. Utrechtse inzendingen die vandaag in Amsterdam strijden om de winst, zijn OBS Jules Verne met ‘Temtation Straatweg’ over het recht op gezond eten en BSO Partou met hun film ‘Uni Cef’ over het recht op schoon drinkwater, onderdak en tegen kinderarbeid.
Finale
Bij Pathé Tuschinski in Amsterdam wordt uit de 12 finalisten een landelijke winnaar gekozen door de vakjury. De titels ‘Beste Film’, ‘Beste Acteerprestatie’ en ‘Beste Kinderrechtenverhaal’ zijn vandaag te behalen. Daarnaast wordt een publieksprijs uitgereikt, waar de aanwezige kinderen zelf over stemmen.
Meer informatie over het jaarlijks terugkerende Kinderrechten Filmfestival is te vinden op de website van het festival. Ook zijn alle inzendingen terug te kijken op het YouTube-kanaal, dat al ruim 8 miljoen keer bekeken is.