Op 20 mei 2017 werd in de Utrechtse wijk Overvecht een ‘Wall of Connection’ geschilderd door vluchtelingen en medewerkers van AkzoNobel. Op de zuidmuur van de Falklanddreef 151 weerspiegelt een wereldbol de verschillende nationaliteiten die de wijk rijk is. De wereldbol wordt omringd door het woord ‘vrede’ in diverse talen. De schildering staat voor verbinding en is ontworpen door jonge vluchtelingen, onder begeleiding van kunstenares Connie Vissers. Maar ook de dag zelf bracht verbinding: buurtbewoners kwamen kijken, kinderen uit de wijk maakten kleurrijke stoepkrijttekeningen, er werd djembé gespeeld en wethouder Kees Diepenveen was namens het stadsbestuur aanwezig.
Een wereldwijd project: 100 muren in 40 steden
Muren staan wereldwijd symbool voor scheiding, uitsluiting en onderscheid tussen gemeenschappen, buurten, steden en landen. Vredesbeweging MasterPeace zet zich samen met AkzoNobel in om wereldwijd 100 muren te schilderen en zo haar betekenis te transformeren onder het motto “Let’s colour 100 Walls of Connection”. Door het samen aanbrengen van een vredes-schildering geven buurtbewoners de muur een nieuwe functie. De muur vormt nu een verbinding tussen buurtbewoners, lokale initiatieven en vrijwilligers. Meer informatie over het project is te vinden op de website van MasterPeace.
New Dutch Connections
De vluchtelingen werden bij het project in Utrecht betrokken vanuit New Dutch Connections: een organisatie die (ex)asielzoekers stimuleert in zichzelf te geloven, kwaliteiten te ontwikkelen en anderen te betrekken bij het vormgeven van hun toekomst. De vluchtelingen die de muur in Overvecht hebben ontworpen en geschilderd, volgen modules aan de ToekomstAcademie Utrecht. Meer informatie is te vinden op de website van New Dutch Connections.