"In Utrecht geeft ongeveer een kwart van de bewoners in de 'gekleurde wijken' Overvecht en Kanaleneiland aan dat zij zich niet (meer) thuis voelen."

Stadspodium Utrecht, Podiumgesprek op 5 april 2017

Wanneer voelt ook gekleurd Utrecht zich welkom?

Een groot deel van de gekleurde Utrechters voelt zich niet (altijd) welkom in de eigen stad. Eigen schuld, zeggen sommigen. Dan moeten ze zich maar meer aanpassen. Onze schuld, zeggen anderen: we zijn niet streng genoeg voor degenen die discrimineren. Of ontstaat het gevoel niet welkom te zijn door het verzwijgen van discriminatie? Wat is nodig om er voor te zorgen dat Utrecht de stad is waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht kleur, geloof of kledingstijl?
Gekleurd Utrecht niet (altijd) welkom
40% van de Nederlanders met een migratieachtergrond voelt zich niet thuis. In Utrecht geeft ongeveer een kwart van de bewoners in de ‘gekleurde wijken’ Overvecht en Kanaleneiland aan dat zij zich niet (meer) thuis voelen. Het zijn de wijken met de meeste stemmers op PVV en DENK. Dat is geen toeval. Veel gekleurde Utrechters voelen zich niet vrij in het uiten van hun mening, bijvoorbeeld op school. Ze worden op straat regelmatig zonder duidelijke reden aangesproken door de politie, voelen zich niet veilig in het dragen van de kleding die past bij hun geloof en ondervinden voortdurend dat zij meer dan anderen moeite hebben in het vinden van stage of werk.

Discriminatie stoppen met luisteren en afspraken maken
In het actieplan van de gemeente ‘Utrecht zijn we samen’ staan vele acties die de discriminatie moeten tegen gaan. Meer naar elkaar luisteren bijvoorbeeld of afspraken maken over hoe het anders moet. Maar volgens velen in de stad zullen die acties niet genoeg zijn. Gekleurde Utrechters ervaren dat discriminatie nauwelijks openlijk kan worden besproken. Het gesprek hierover aangaan is confronterend, maar zal nodig zijn, zoals het Podiumgesprek op 5 april a.s. over ‘Gekleurd Utrecht niet welkom’.

Ontbrekende schakel
Maar kun je met open en respectvolle gesprekken die confronteren dan volstaan? Of mist er nog een essentiƫle schakel?
Bij het pesten op een schoolplein helpt het om er over te praten, maar tegelijk
is het belangrijk duidelijk te maken dat de pester een grens heeft overschreden. Moeten we in onze stad dan niet ook duidelijker zijn en dus strenger optreden tegen discriminatie? Strenger optreden naar de werkgever die zonder goede redenen een gekleurde stagiaire weigert. Strenger naar de wijkagent wanneer die zonder uitleg een gekleurde jongere op straat aanhoudt. Als we niet streng zijn naar degenen die discrimineren op kleur zal gekleurd Utrecht zich blijvend niet thuis voelen in de stad. Dan wordt Utrecht nooit een voorbeeld van hoe het anders kan.

Gert Dijkstra, Stadspodium Utrecht

Op 5 april vindt in ZIMIHC theater Stefanus het Podiumgesprek plaats ‘Gekleurd Utrecht niet welkom’. Iedereen is welkom vanaf 19:00 uur. We beginnen om 19:45 tot uiterlijk 21:15 uur.

http://www.dichtbij.nl/utrecht-en-leidsche-rijn/regionaal-nieuws/artikel/4282411/wanneer-voelt-ook-gekleurd-utrecht-zich-welkom.aspx

Agenda Discriminatie Inclusie

terug naar boven