Maandag 7 maart presenteerde Kathalijne Buitenweg namens het College voor de Rechten van de Mens een rapportage over de naleving van het Vrouwenverdrag in Nederland. De hoofdboodschap is dat de positie van vrouwen op veel terreinen weliswaar is verbeterd, maar dat er verschillende factoren zijn die gelijkheid van vrouwen en mannen in de praktijk belemmeren en dat de overheid een grotere rol zou moeten nemen om de positie van vrouwen te verbeteren.
Wat was de aanleiding?
Het Vrouwenverdrag richt zich op de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen. Het Comité inzake de uitbanning van discriminatie van vrouwen (CEDAW) houdt toezicht op de naleving van het verdrag in alle landen die partij zijn, waaronder Nederland. Dat gebeurt in de vorm van een rapportageprocedure. Landen leveren elke vijf jaar een rapport in, en het CEDAW bespreekt dat rapport in de vorm van een constructieve dialoog met de regering. Mensenrechteninstituten en niet-gouvernementele organisaties mogen hun eigen rapporten aanleveren die het CEDAW kan gebruiken voor de dialoog.
Het CEDAW bespreekt in oktober/november 2016 de rapportage van de Nederlandse regering. Van 7-11 maart 2016 bereidt een werkgroep van het Comité die bespreking voor. Het College kon zijn rapport op 7 maart presenteren. Omdat het College het Nationale Mensenrechteninstituut van Nederland is, met A-status heeft het bijzondere bevoegdheden bij dit soort bijeenkomsten in de Verenigde Naties. Naast het College leverde ook het Netwerk VN Vrouwenverdrag input tijdens de bijeenkomst.
De hoofdpunten uit de presentatie van het College ….. lees meer