Internationale Vrouwendag 2020 in Utrecht

Op 8 maart 2020 is het weer Internationale Vrouwendag. Hoe kan je dit vieren in Utrecht? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt!


Mama Cash Feminist Festival x BAK, Utrecht

Wie: Mama Cash & Basis voor Actuele Kunst Utrecht
Waar: BAK, basis voor actuele kunst, 13A Pauwstraat
3512 TG Utrecht

BAK, basis voor actuele kunst Utrecht organiseert op 8 maart een festival met Mama Cash. Het zal een meeting zijn voor activisten en artiesten van over de hele wereld die werken om alle ruimtes veiliger te maken voor mensen die zich identificeren als vrouw en LHBTQIA+ mensen. Ze zullen panel discussies houden over de intersecties van het huidige feminisme en activisme voor LHBTQIA+ mensen; De Queer Refugees Group SEHAQ zal een optreden geven “War on Bodies”; Rosalba Icaza Garza (International Institute of Social Studies) en Amal Alhaag (Framer Framed, Research Centre for Material Culture) zullen spreken en er is een performance van Girls Rock Camp Serbia, georganiseerd door Femix.

Opmerking: BAK biedt kaarten voor degenen die anders niet aanwezig zouden kunnen zijn. Deze tickets bieden gratis toegang.

Me, My(selfie) and I, twee vrouwen poseren met kleurrijke outfits aan. Foto voor de Internationale Vrouwendag 2020 in Utrecht.
© Stadsschouwburg Utrecht.

Me, myself(ie) and I

Wie: Stadsschouwburg Utrecht, Macnack Verbindt Events & Younity Events
Waar: Stadsschouwburg Utrecht.

Stap in de wereld van zichtbaarheid, zelfwaardering en ‘feminine energy’. Een middag met diverse sprekers, een interactieve panel-discussie en zang en dans optredens. Naborrelen met live dj in de Escher foyer.

Afbeelding van Anna Maria von Schurman, de eerste vrouw die studeerde aan de universiteit. Voor internationale vrouwendag 2020 op 8 maart, er is dan een stadswandeling over beroemde vrouwen uit Utrecht.
Anna Maria von Schurman © Stadsgids 030.

Instap-wandeling: Vrouwen van Utrecht

Wie: Stadsgids 030

Stadsgids 030 neemt je op Internationale Vrouwendag mee op een wandeling gewijd aan bekende Utrechtse vrouwen. Neem bijvoorbeeld Anna Maria von Schurman. Dit multitalent was de eerste vrouw die (stiekem) aan een universiteit werd toegelaten. Of denk aan de erudiete Belle van Zuylen (‘Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’). Of aan de vrome Suster Bertken die zich liet inmetselen in het koor van de Buurkerk. Ga mee en geef deze vrouwen alsnog het eerbetoon dat ze verdienen!

Deze wandeling duurt anderhalf uur (10.30-12.00) en kost 10 euro per persoon. 

Lezing: De (on)zichtbare vrouw

Wie: Volksuniversiteit Utrecht
Waar: Gebouw Volksuniversiteit,
Nieuwegracht 41
3512 LE Utrecht

Lezing van de Volksuniversiteit Utrecht over de rol van de vrouw in de geschiedenis. Welke rol speelde zij? Was zij altijd onzichtbaar of kwam zij op de tweede plaats? Is daar een verklaring voor? Is de strijd voor emancipatie nu ten einde? In dit historisch overzicht komen deze en vele andere aspecten aan de orde.


Door: Annemarie Voortman

Vrouwenrechten

terug naar boven