Utrechtse Mensenrechtencoalitie & Art.1 Midden Nederland

Geen Mensenrechtencafé XL dit jaar…

Mensenrechtenvlag, het is een vlag waarin alles wat we als mensen delen verwerkt is: de zon, water en de aarde en ook DNA. We gaan deze vlag in Utrecht hijsen voor Internationale Mensenrechtendag 2020.

Normaal gesproken vieren we ieder jaar de Internationale Mensenrechtendag groots. Door het coronavirus lukt het dit jaar helaas niet om weer een Mensenrechtencafé XL te organiseren. Maar dat betekent niet dat we niet stil staan bij deze bijzondere dag!

Wat vieren we op 10 december?

Na de Tweede Wereldoorlog besloten een groot aantal landen dat ze wilden voorkomen dat er ooit nog zo iets verschrikkelijks kon gebeuren. Ze richtten de Verenigde Naties op met het idee om de samenwerking tussen landen te bevorderen bij, onder andere het bewaren van de vrede. Er bestond ook het idee om de rechten van elk mens te waarborgen in een Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze werd op 10 december 1948 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarom vieren we vanaf dat jaar elk jaar op 10 december de Internationale Mensenrechtendag.

Hoe vieren we het dit jaar?

Om het dit jaar coronaproof te kunnen vieren sluiten we ons aan bij een evenement dat door heel Nederland wordt uitgevoerd: het hijsen van de Mensenrechtenvlag. Deze vlag is een ontwerp van het Friese antidiscriminatiebureau Tûmba. De vlag representeert een aantal elementen die we delen met elk mens op de wereld: DNA, de aarde, de lucht en een plek onder de zon.

De vlag zal gehesen worden door wethouder Linda Voortman en Bernice Calmes, de directeur van Art. 1 Midden Nederland, het expertisecentrum voor gelijke behandeling en tegen discriminatie voor inwoners van alle gemeenten van de provincie Utrecht. Helaas mag er geen publiek bij zijn maar we zullen natuurlijk wel foto’s plaatsen van het evenement!

Vieringen van de Internationale Mensenrechtendag in Utrecht

Wil je aansluiten bij andere vieringen van de Internationale Mensenrechtendag 2020? Kijk dan in onze agenda voor evenementen in Utrecht.

Door: Annemarie Voortman

Mensenrechten

terug naar boven