Art.1-Midden Nederland

Het coronavirus en de mensenrechten in Nederland: rapportage juli/augustus

mensenrechten in Nederland: afbeelding van twee jongeren die samen op bed zitten te kijken naar een laptop, met een kop koffie. ze kijken naar vacatures omdat er veel jongerenwerkloosheid is

Art. 1-Midden Nederland heeft ook tijdens de zomermaanden de spanning tussen mensenrechten en de coronamaatregelen in de gaten gehouden. Hier volgt een greep uit hun rapportage van mensenrechten in Nederland, met een speciale focus op de gemeente Utrecht. Download hieronder hun verslag “Mensenrechten in Tijden van Corona”. Ge├»nteresseerd in de vorige rapportages? Die vind je hier en hier.

  • Ruim 29.000 leerlingen in Nederland ontvingen extra ondersteuning deze zomer. Deze ondersteuning werd mogelijk gemaakt door de subsidies die scholen naar eigen inzicht konden aanvragen. De subsidie werd vooral gebruikt voor zomerschoolprogramma’s.
  • Diverse scholen hebben zelf extra maatregelen getroffen. Dit deden zij omdat ze bezorgd zijn dat op scholen jongeren tot 18 jaar in grote groepen bij elkaar mogen komen. Art. 1-Midden Nederland vindt het zorgelijk dat het recht op onderwijs en het recht op gezondheid tegen elkaar moeten worden afgewogen.
  • Onderwijsinstellingen zijn bang dat de binding van (eerstejaars) studenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar is doordat ze de intreeweken grotendeels online moesten doen. Ze vrezen dat als gevolg hiervan studenten minder goed kunnen starten aan hun studie.
  • Het aantal WW-uitkeringen van jongeren is gedaald, maar dit komt niet doordat jongeren weer aan de bak zijn. Het komt waarschijnlijk omdat jongeren maar voor maximaal 3 maanden WW kunnen ontvangen. Werkloosheid blijft een groot probleem onder deze groep.
  • Er zijn in de afgelopen maanden veel gevallen geweest van verstoorde arbeidsrelaties door de coronacrisis. Dit wil zeggen dat sommige werkgevers of werknemers zo in conflict zijn gekomen door beslissingen die vanwege corona genomen moesten worden dat de rechter eraan te pas moest komen.
  • Het stilvallen van de reguliere zorg zorgt mogelijk voor problemen voor LHBTI-personen. Zo was er tijdelijk geen anoniem soa-spreekuur van de GGD.
  • Grote evenementen zijn afgelast voor de LHBTI-gemeenschap, maar volgens Art. 1-Midden Nederland moet het effect van het wegvallen van kleinschalige ontmoetingen ook niet worden onderschat (hierover werd ook al uitgebreid gerapporteerd in de maand mei). Ze hopen dat de gemeente manieren zoekt om deze ontmoetingen te faciliteren.

Door: Annemarie Voortman

Coronacrisis Educatie Eenzaamheid Inclusie Jeugd/kinderrecht Kinderrecht Kinderrechten Kwetsbare mensen LHBT Mensenrechten Onderzoek Samenleving Wijken

terug naar boven