Keti Koti Utrecht

Keti Koti Utrecht 2020

Keti Koti Utrecht 2020 had, net zoals vorig jaar, in het Centraal Museum moeten plaatsvinden. Maar dat was helaas niet mogelijk. De organisatie heeft wel een prachtige registratie gemaakt van deze derde Utrechtse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. Deze werd op 30 juni op tv uitgezonden en is terug te kijken via bovenstaande link.

De herdenking werd geopend door Gina Avans, met het brengen van het traditionele plengoffer. Er waren toespraken van Leroy Lucas, voorzitter van Keti Koti Utrecht, wethouder Linda Voortman en Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum. Keynote speaker was Denise Jannah, zangeres en zangpedagoge van Surinaamse afkomst. En er was muziek van Mitchell Brunings & Gerson Dakilwadjir en spoken word van Sergio Edwards.

In de toespraken werd niet alleen naar het verleden gekeken, er werd ook een link gelegd met de actualiteit rondom Black Lives Matter. Denise Jannah sprak onder andere over de noodzaak om in het onderwijs ons slavernijverleden beter te belichten en bespreekbaar te maken. En hoe, ook in Nederland, het politiegeweld dat de dood van Mitch Henriquez en Tomy Holten tot gevolg had, geworteld is in institutioneel racisme. Wethouder Voortman kondigde aan, dat Universiteit Utrecht, in opdracht van de Gemeente, onderzoek gaat doen naar de rol van onze stad in het Nederlandse slavernijverleden.

Door: Annemarie Voortman

Discriminatie

terug naar boven