"Opeens worden we uitgescholden op straat"

Art. 1 Midden Nederland

Rapportage 1 (april): Mensenrechten en de maatregelen tegen corona

Corona mensenrechten .Fotos van Franse revolutie en de vrouwelijke figuur van "LibProtesters voor black lives matter met mondkapjes op,voor post over het spanningsveld tussen mensenrechten en coronavirus

In tijden van nood, zoals nu tijdens de corona-epidemie, vormt er zich een spanningsveld. Dit spanningsveld bevindt zich tussen mensenrechten en de de maatregelen die de overheid moet nemen om besmettingen te voorkomen. De inperkingen van onze mensenrechten kan worden gerechtvaardigd door het principe van subsidiariteit: de bedreiging van de volksgezondheid is zodanig ernstig dat een inbreuk op onze rechten nodig is. Maar het blijft belangrijk om toezicht te houden op dit soort afwegingen. Vooral ook voor groepen voor wie mensenrechten normaal gesproken al niet zo vanzelfsprekend zijn.

Art. 1 Midden Nederland heeft de taak op zich genomen om mensenrechten in tijden van corona te monitoren. Want ook in Nederland kunnen zich mensenrechtenschendingen voordoen. Omdat de uitingen van het inperken van mensenrechten vooral hoorbaar, voelbaar en zichtbaar zijn op kleinere schaal streeft Art. 1 MN naar het opstellen van een maandelijkse reportage over mensenrechtenschendingen ten gevolge van de maatregelen tegen de verspeiding van het coronavirus binnen Gemeente Utrecht.

Ze richten zich hierbij op deze 5 gebieden:

  • Educatie
  • Arbeidsdiscriminatie
  • LHBTIQ+
  • Inwoners van Utrecht met een migratieachtergrond
  • Mensen met een beperking

Wil je het volledige rapport lezen? Download dan deze hieronder.

Door: Annemarie Voortman

Beperking/toegankelijkheid Discriminatie Educatie LHBT Mensenrechten Samenleving Vluchtelingen

terug naar boven