Activiteiten in de dagen vóór Internationale Vrouwendag

Niet alleen op 8 maart 2020 zijn er veel dingen in Utrecht te doen in verband met Internationale Vrouwendag, de dagen ervoor zijn er ook veel activiteiten. Sommige activiteiten houden niet direct verband met Internationale Vrouwendag maar ondersteunen hebben vrouwenrechten wel als thema. Bekijk onze agenda en vier Internationale Vrouwendag al vóór 8 maart!

Schilderij van Leonor Fini, surrealistische schilder. E zijn een vrouw in een rotsachtig landschap. Ze draagt een rode trui en een gele lange rok. Ze lijkt te zitten op een androgyne slapend figuur. Met haar rechterhand ondersteunt ze haar hoofd en leunt ze naar rechts. Afbeelding voor de tentoonstelling over Moesman, in kader van Internationale Vrouwendag 2020.
© Leonor Fini.

De Tranen van Eros

Wie: J.H. Moesman en andere surrealisten
Waar: Centraal Museum
Wanneer: 6 januari tot 24 mei

Het werk van surrealistisch schilder J.H. Moesman fungeert als wegwijzer naar een groter thema: mannelijkheid en vrouwelijkheid in de jaren 30 van de vorige eeuw. De surrealisten waren misschien qua beeldtaal seksueel vrij, maar ze zaten nog steeds vast in traditionele rolpatronen. Op de tentoonstelling “De Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en seksen” is extra veel ruimte voor het vrouwelijke perspectief. Kunsthistorica Muriel de Beer zal een lezing geven over het werk van Moesman, de surrealisten en hun verzet tegen een verstikkende tijdgeest.


Expositie: Beeldhouwsters van de Maliebaan

Wie: Galerie Quintessens
Waar: Nieuwegracht 53, 3512 LE Utrecht
Wanneer: 9 februari 2020 tot 20 maart 2020

Galerie Quintessens in Utrecht toont van 9 februari t/m 20 maart 2020 beelden en tekeningen van tien vrouwelijke beeldhouwers. Deze kunstenaressen maakten allen in opdracht van de gemeente Utrecht een beeld voor de Utrechtse Maliebaan.


Papicha, film van een Algerijnse regisseuse over een meisje dat er van droomt om styliste te worden. Screening op Internationale Vrouwendag 2020, ook daarvoor.
© Papicha.

Cinefest: Papicha

Wie: Cinefest
Waar: Louis Hartlooper Complex
Wanneer: 4, 8, 18 en 22 maart.

Prachtige film uit Algerije.  De Algerijnse overheid stak, zonder uitleg, een stokje voor de nationale release op 21 september 2019 en maakte het de regisseur Mounia Meddour daarmee lastig de film in te zenden voor de Oscars.

Nedjima droomt ervan om styliste te worden en verkoopt haar kleding in de toiletten van hippe nachtclubs aan ‘papichas’, mooie jonge Algerijnse meisjes. Haar leven wordt drastisch ingeperkt door religieuze fundamentalisten die eisen dat vrouwen bedenkt op straat komen, en het anders moeten bekopen met hun leven. Als protest organiseert Nedjima een modeshow. Kijk voor meer info op de website van het Louis Hartlooper Complex.

UU: International Women’s Day 2020

Wie: Universiteit Utrecht en Parnassos
Waar: Academiegebouw, Louis Hartlooper Complex en Parnassos
Wanneer: 6 maart 2020

Er zal een heleboel te doen zijn op 6 maart. Kom naar een van de lezingen en panels in het Academiegebouw, doe mee aan creatieve workshops in Parnassos en ga naar de Science & Fiction filmavond in Louis Hartlooper Complex. En uiteraard wil je de beursuitreikingen van het Rosanna Fonds voor Vrouwen niet missen; de perfecte gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten, en het is perfect te combineren met andere activiteiten. Kijk voor het programma op de website van de Universiteit Utrecht.


Door: Annemarie Voortman

Vrouwenrechten

terug naar boven