Dag van de Inheemse Mensen/Indigenous Peoples’ Day

Morgen (9 augustus) is het Indigenous Peoples’ Day (Dag van de Inheemse Mensen). Maar wat zijn inheemse mensen eigenlijk? En waarom is er een aparte dag voor ze? En heeft Utrecht hier iets mee te maken?

Netflixfilm Roma, actrice in de hoofdrol is Yalitza Aparicio, een inheemse actrice. Indigenous Peoples' Day, indigenous definition, indigenous betekenis.

Inheemse mensen zijn de etnische groepen die als eerste zich vestigden in een bepaald gebied, in tegenstelling tot de groepen die zich later hebben gevestigd of die het gebied hebben gekoloniseerd. Dus in de Amerika’s zijn de Maya’s, Inuits, Inca’s, Navajo’s, etc. de inheemse groepen en de Europeanen die later kwamen zijn de niet-inheemse groepen. In het verleden heeft de kolonisering van de ‘Nieuwe Wereld’ er natuurlijk voor gezorgd dat veel inheemse groepen verdwenen, door ziekte, moord en onderdrukking. Maar vandaag de dag zijn de inheemse mensen nog steeds één van de meest onderdrukte groepen in alle werelddelen: land wordt van hen afgepakt, ze worden gediscrimineerd, er is veel armoede en hun cultuur wordt bedreigd. Voorbeelden die we hier in Europa misschien wel hebben meegekregen zijn de vele racistische incidenten die zijn gebeurd rondom de inheemse actrice Yalitza Aparicio, die voor een Oscar werd genomineerd voor haar rol in “Roma” en de songfestival-act van dit jaar die zong in Sami. Daarom is het elk jaar weer belangrijk om Indigenous Peoples’ Day te vieren.

Onze eigen Utrechtse Peace Brigades International (PBI) had twee jaar geleden Lottie als gast, een vrouw die zich inzette voor de landrechten van inheemse groepen. Daarnaast helpt Peace Brigades International nog meer mensenrechtenverdedigers die zich hier mee bezighouden. Dus vind je dit een interessant onderwerp en zou je er graag meer over weten of helpen? Ga dan langs bij PBI aan de Oudegracht, of ren met ze mee tijdens de Dam tot Damloop en haal zo geld op voor de mensen die zich inzetten voor inheemse volkeren!

© Eurovision.tv

Cultuur Discriminatie Diversiteit Inclusie Mensenrechten

terug naar boven