Let op bij het parkeren van je fiets!

De Universiteit Utrecht, de gemeente en Hogeschool Windesheim werken samen om Utrecht meer toegankelijk te maken door 700 oranje deelfietsen die door de stad verspreid staan. Maar hoe toegankelijk is Utrecht voor mensen die zich vervoeren met een rolstoel? Of een scootmobiel of met een kinderwagen?

mensen fiets toegankelijkheid fiets overgeven, deelfietsen

Heb je de oranje deelfietsen al in Utrecht gezien?­čÜ▓ Ze zijn onderdeel van een proef van de gemeente Utrecht, samen met Hogeschool Windesheim en de Universiteit Utrecht naar hoe een ‘deelbare’ fiets kan bijdragen aan een Utrecht dat beter bereikbaar is. De fietsen zijn onderdeel van een systeem waarbij je vervoer zelf en op maat kan regelen via de smartphone.

Een Utrecht dat beter bereikbaar is is natuurlijk fijn, maar die betere bereikbaarheid is dan alleen voor mensen die kunnen fietsen. Maar hoe zit dat met mensen die door een beperking ├╝berhaupt al niet aan fietsen denken? Mensen die zich moeten bewegen via een scootmobiel, rolstoel of driewieler. Is Utrecht eigenlijk wel toegankelijk voor hen? Jammer genoeg niet, blijkt vaak. Solgu (voor Utrechters met een beperking) en De Wilg hebben de afgelopen maanden actie gevoerd om de Utrechtse stoepen vrij te maken. Want er is vaak niet genoeg ruimte voor rolstoelgebruikers. Fietsen, bakfietsen, scooters, plantenbakken, bankjes of reclameborden blokkeren het pad voor mensen in driewielers, met kinderwagens of in een rolstoel.

Dus als je meedoet aan de proef met de oranje deelfietsen, denk dan aan je mede-Utrechters in scootmobiel, in een rolstoel of met een kinderwagen, als je je fiets weer parkeert!­čśë

Wil je meer weten over de stichtingen die zich inzetten voor toegankelijkheid in Utrecht en omgeving?
Bezoek de websites van Solgu, De Wilg, maar ook Coalitie voor Inclusie, Gebarencaf├ę Utrecht, Ieder(in), Kansplus, Lister en MEE.

Meer weten over de proef met de deelfietsen? Lees erover hier.
Of wil je verder lezen over de actie Houd de Stoep Vrij? Lees de column van
Andrea Schouw-Naphegyi.

Beperking/toegankelijkheid Inclusie Samenleving Senioren

terug naar boven