"Onze tafel: Hoe maken we Mensenrechten zichtbaar en tastbaar?"

Zacht Zand

Mensenrechtendiner 10 december 2018. We hebben genoten!

Op 10 december 2018 vierde de wereld, dus ook Utrecht, de zeventigste verjaardag van de mensenrechten. De Mensenrechtencoalitie organiseerde een avond met een heerlijk diner, inspirerende acts en tafelgasten uit heel Utrecht. Ook wij, Zacht Zand, waren er als jonge Utrechtse ondernemers bij aanwezig. Vanaf zes uur druppelden de bezoekers binnen. Zowel bekenden als onbekenden schoven bij elkaar aan tafel en de avond kon beginnen.

De avond was uiteraard een viering en daarnaast een netwerkmoment. We stonden met elkaar stil bij onze rechten, Mensenrechten. Wat doen we al en hoe kunnen we onze krachten bundelen om de stad inclusiever te maken?

“Niet zwijgen: elkaar zien en naar elkaar luisteren. Benoemen, schrijven en erover praten! ”

Zacht Zand had een opdracht op deze avond: Het verbinden van alle diverse gasten en een inhoudelijk en persoonlijk gesprek over Mensenrechten op gang brengen. Daarvoor hadden we elf jonge Utrechters uitgenodigd, die actief bezig zijn met Mensenrechten, ieder op haar/zijn eigen manier. Zo was er een student International Development Work, een medewerkster van Villa Vrede en iemand van het Ubuntuhuis. Zacht Zand had deze tafeldames en -heren een aantal opdrachten en vragen meegegeven om het gesprek mee te starten. Aan vrijwel alle tafels verliep het gesprek vanzelf.

“Er is een recht nodig voor alles wat buiten de mens staat: Alles wat leeft! Water, zee, planten, dieren.”

Daarnaast zorgden de tafeldames en -heren voor het registreren van de gesprekken. Het zou zonde zijn als deze kennis en inzichten verloren zouden gaan. Er is bijvoorbeeld gesproken over de behoefte aan nieuwe Mensenrechten. Zo heeft een tafel het gehad over rechten voor alles wat leeft, niet alleen de mens. En het recht op schone lucht, of het recht om dagelijks door een mens verzorgd te worden en niet alleen door robots. Alle input van de tafels is verzameld en opgehangen, aan het einde van de avond hadden we een prachtig overzicht van de input van alle tafels. Dank daarvoor!

Reminder voor de gasten:

We hebben je gevraagd om op te schrijven, hoe je in het komende jaar wil bijdragen aan Mensenrechten. Als je een voornemen in onze brievenbus hebt achtergelaten, zal het binnenkort weer in jouw digitale brievenbus verschijnen, zodat je er weer even bij kunt stilstaan.

We vonden het een hele inspirerende avond, bedankt voor de gesprekken, en laten we er een mooi Mensenrechtenjaar van maken.

Hartelijke groet, Zacht Zand.

Zie www.zachtzand.com voor onze plannen.

 

Cultuur Inclusie Mensenrechten Samenleving

terug naar boven