Utrecht stemt: mensenrechtenthema’s onderwerp van gesprek

Utrecht stemt op 21 maart 2018 voor een nieuwe gemeenteraad en over de vernieuwde Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) in een raadgevend referendum. In aanloop naar de verkiezingen staan steeds meer activiteiten en debatten op de agenda, waarin Mensenrechten op lokaal niveau onderwerp van gesprek zijn. Hieronder geven we een overzicht.

  • In december vroeg de Mensenrechtencoalitie al aandacht voor mensenrechtenthema’s in verkiezingsprogramma’s tijdens het Mensenrechtencafé XL Utrecht Mensenrechtenstad, ook na de verkiezingen! Het café gemist? Of gewoon benieuwd? Bekijk de aftermovie.
  • Begin februari organiseerde COC Midden-Nederland het Regenboogdebat Utrecht, waarin onderwerpen die belangrijk zijn voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI) op de kaart werden gezet. Het debat gemist? Kijk de livestream terug op de Facebookpagina van COC Midden-Nederland.
  • Afgelopen dinsdag 13 februari vond het debat Who watches the watchmen? met Rob Bertholee (AIVD) en Beatrice de Graaf plaats. Centraal stond de vraag in hoeverre de Wiv onze privacy schendt of juist een veilig vangnet biedt. Benieuwd? In het evenement op Facebook staan meer informatie over de wet, handige links en foto’s van het debat.

Hoe toegankelijk zijn de verkiezingen eigenlijk? Het College voor de Rechten van de Mens roept op via Meldpunt Onbeperkt Stemmen positieve én negatieve ervaringen te delen.

  • Van januari tot en met maart zijn er 8 debatavonden in de reeks: Debat in de stad – hoe ziet jouw Utrecht eruit in 2030? Op de agenda staan nog de thema’s Veiligheid (21 februari), Onderwijs (7 maart) en Energie (14 maart). Op 19 maart is het slotdebat met de Utrechtse lijsttrekkers in Tivoli Vredenburg. Meer informatie over de debatreeks is te vinden op de Facebookpagina van Utrecht 2030.
  • Goed wonen voor iedereen in Utrecht: dat motto staat centraal tijdens het Verkiezingsdebat over wonen in Utrecht op 21 februari. Het debat wordt georganiseerd door de Protestantse Diaconie Utrecht (PDU). Meer informatie over het debat en aanmelding is te vinden op de website van de PDU.
  • Op 22 februari spreekt Willibrord de Graaf in het college Houdbaarheid van de democratie van Art.1 Midden Nederland. Aan de hand van vijf ontwikkelingen beschijnt hij pijnpunten die hij vandaag de dag in de democratie ziet. Bekijk de website van Art.1 MN voor meer informatie over het college.

Bovenstaand overzicht is ongetwijfeld slechts een greep uit de activiteiten en debatten waarin deze maanden wordt nagedacht over Mensenrechtenthema’s in Utrecht. Hoort uw debat of activiteit ook in dit artikel thuis? Neem vooral contact met ons op via info@humanrightsutrecht.nl.

Agenda Inclusie Samenleving

terug naar boven