Gemeente Utrecht - De Grauwe Eeuw

‘Grauwe’ in plaats van Gouden Eeuw in Lombok

Als je bekend bent in Lombok, ken je ongetwijfeld de J.P. Coenstraat. Een statige straat met mooie herenhuizen, lopend van de Leidse- tot de Vleutenseweg. We zijn met een groep van ongeveer vijftien als we op een mooie maandagmiddag door deze straat lopen. Voorop loopt onze gids, Peter Hagenaar, die ons laat zien hoe het Nederlandse koloniale verleden terug te zien is op straat, zoals in de J.P. Coenstraat of de Abel Tasmanstraat. Het doel van deze middag is na te denken over hoe de ‘grauwe’ kant van het Nederlandse koloniale verleden verteld kan worden.

De Grauwe Eeuw en de Gemeente Utrecht gaan samen actie ondernemen tegen de verheerlijking van het koloniale verleden. De plannen komen voort uit een Mensenrechtencafé Special die op 26 juni door de Gemeente Utrecht samen met de actiegroep De Grauwe Eeuw werd georganiseerd. De Grauwe Eeuw pleit al een aantal jaar om meer bewustzijn te creëren over ‘de andere kant’ van het Nederlandse koloniale verleden.

Jan Pieterszoon Coen

Vlakbij het kruispunt met de Vleutenseweg staat een borstbeeld van Jan Pieterszoon Coen. J.P. Coen was een gouverneur-generaal in Nederlands-Indië ten tijde van de VOC. De VOC bracht Nederland veel welvaart, maar wel ten koste van de plaatselijke bevolking in de koloniën.

Een straatnaam is een publieke ‘eervolle vermelding’ die destijds misschien niet hardop werd betwist, maar nu duidelijk misplaatst is. Is het dan niet gek om een straat te vernoemen naar iemand die verantwoordelijk is voor de onderdrukking van de bevolking in Nederlands-Indië? “Er staat hier toch ook geen standbeeld van Adolf Hitler? In de Adolf Hitler-straat?”, merkt iemand van de Grauwe Eeuw op.

Moeten de straatnamen dan veranderd worden? ‘Nee’ zeggen zowel de Grauwe Eeuw als de Gemeente Utrecht. Het veranderen van een straatnaam lost het probleem misschien wel op, maar maakt het ook onzichtbaar. Het handhaven van de naam, met een ondertitel, plaatst het koloniale verleden in het juiste perspectief.

De mensen van Linken Leggen Lombok geven voorbeelden van kunstprojecten in Lombok. Er wordt besloten op zoek te gaan naar een symbool, zoiets als de lieveheersbeestjes van Stop Zinloos Geweld. Een symbool dat staat voor de andere kant van het koloniale verleden.

Geschreven door Nynke Oude Vrielink, aanwezig bij de Mensenrechtencafé Special “Stop verheerlijking van het koloniale verleden”.

Meer informatie? Bezoek de Facebookpagina van actiegroep De Grauwe Eeuw.

Educatie Mensenrechten Samenleving

terug naar boven